SWEATSTOFFEN VAN HENNEP

SWEATSTOFFEN EN TERRY MET HENNEP - ADEMEND, COMFORTABEL EN HUIDVRIENDELIJK

Sweatstoffen zijn zacht, hebben goede isolerende eigenschappen en zijn redelijk elastisch. Daardoor is het draagcomfort dat sweatstoffen bieden super! Bijkomend voordeel is dat ze goedkoper zijn dan wol en dat ze 'koffer-proof' zijn, je hoeft ze niet veel te strijken. De stoffen op deze pagina zijn allemaal blends waarin de karakteristieke eigenschappen van zowel hennep als katoen tot uitdrukking komen.


Sweat van biologische katoen en hennep

Sweatstof van hennep en biologische katoen

Zwarte sweatstof van hennep en biologische katoen

Staalkaart hennep textiel


Sweatstoffen met hennep bij Ecotex

Garens en stoffen maken van natuurlijke grondstoffen is altijd een lang en moeilijk proces, vooral ook als het zogenaamde bastvezels als hennep betreft. Net als in bijvoorbeeld vlas het geval is (waar linnen van wordt gemaakt) zit er in de planten een aanzienlijke hoeveelheid hout. Om er textiel van te kunnen maken, moet dat hout uit de plant. Dat proces begint al na het oogsten. De hennepplanten blijven dan vaak op het land liggen om te roten. Door bacteriĆ«le processen, schimmels en onder invloed van de zon, regen en de grond wordt dan de pectine die zich bevindt in de celwand van de plant afgebroken. Hierdoor komen dan de vezels vrij die worden gebruikt in de textielindustrie.

Daarna wordt de hennep gezwingeld, een proces waarbij de stengels eigenlijk worden geschild: de houterige delen van de plant worden daarbij verwijderd. Dat kan machinaal of handmatig gebeuren. Daarna pas wordt hennep gesponnen tot garens die vervolgens tot stoffen worden geweven of gebreid.

Voor producten van 100% hennep worden doorgaans lange vezels gebruikt, voor mengingen met katoen worden ook kortere vezels gebruikt. De sweatstoffen van ECOTEX zijn allemaal mengingen met biologische katoen. Deze katoen wordt dan in een vroeg stadium, nog voor het spinnen, gemengd met de hennep. In Europa worden deze blends van hennep en biologische katoen niet gemaakt, in China wel. Wij kopen ze rechtstreeks in bij de producent, een bedrijf dat o.a. produceert voor merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation (fabrieken zijn daar zelf sinds enkele jaren van uitgesloten). Klik op de onderstaande button om meer te lezen over de hennep-productie in China.

MEER OVER HENNEPPRODUCTIE IN CHINA