Nieuwe blends van hennep en biologisch katoen

INNOVATIEVE NIEUWE STOFFEN VAN BIOLOGISCH KATOEN EN HENNEP


In textiel is hennep is nog steeds een betrekkelijk zeldzaam materiaal. Jammer want de teelt van hennep is bijzonder milieuvriendelijk: gewasbeschermers hoeven niet gebruikt te worden, de plant vraagt weinig water en is niet kieskeurig over de grond waar hij staat. Het toevoegen van hennep aan textiel heeft daardoor altijd een gunstige impact. Daarom zijn we blij om nieuwe stoffen te presenteren van biologische katoen met een aanzienlijk aandeel hennep: sweatstoffen, single jersey, rib en gabardine.



Blends van hennep en biologische katoen


Blends van hennep en biologische katoen


Recent hebben we meerdere stoffen aan onze collectie toegevoegd die zijn gemaakt van honderd procent hennep of van hennep in een menging (blend) met biologisch katoen. Toegegeven, wij zijn echte hennep-fans.

Waarom wordt hennep in veel gevallen gemengd met (biologische) katoen? Daar zijn meerdere redenen voor.

1. DE GREEP VAN HET MATERIAAL. Katoen is een heel zachte vezel, met een bijzonder hoog draagcomfort en die aangenaam voelt op de huid. Hennep is een veel stuggere vezel en voelt wat harder aan wanneer het direct op de huid wordt gedragen. Door de twee vezels te mengen blijft de stof zacht terwijl hij toch nog een stevige 'greep' heeft.

2. HET UITERLIJK VAN DE VEZEL. Katoen is een heel gelijkmatige en heel fijne vezel die goed te verspinnen is. Hennep bestaat uit vezels die van nature een onregelmatige structuur hebben, als korte vezel zijn ze niet te verspinnen, maar wel in combinatie met katoen. Ook in de combinatie met katoen blijft de unieke, wat grillige structuur van hennep zichtbaar.

3. DE PRIJS VAN DE GRONDSTOFFEN. Door de grotere omvang van de teelt en een grotere industrie die zich ermee bezighoudt is biologische katoen een relatief goedkope grondstof. Hennep heeft een hogere prijs vanwege de bewerkingen die de vezel ondergaat en vanwege het kleinschalige karakter van de teelt wereldwijd. Van de jaarlijks nieuw geproduceerde textielvezels is minder dan vijf procent hennep.

4. DE ELASTICITEIT. Katoen heeft als vezel enige elasticiteit, hennep veel minder. Tijdens het verwerken van de garens van katoen en hennep is een zekere elasticiteit nodig, vooral als ze worden gebreid, waarbij het garen immers in vele lusjes wordt verwerkt. Een elastische vezel als katoen laat zich gemakkelijker in lusjes verwerken (breien) dan een stugge vezel als hennep. Als er meer hennep wordt gebruikt is de kans op het ontstaan van gaatjes in een breisel groter.


Ongeruwde sweat van hennep en
biologische katoen

Ongeruwde sweat van hennep en biokatoen
Wit   Navy


Navyblauwe sweatstof ET_H182

Een ongeruwde, stevige sweatstof die is gemaakt van 70 biologische katoen en 30% in Europa geteelde hennep. Een levendige en stevige stof met een prettige greep. Ga naar de stof om meer te lezen of om (een staal) te bestellen.


Single jersey van
biologische katoen en hennep

Single jersey van biologisch katoen en hennep

Wit  Linnen  Navy


Single jersey van biokatoen en hennep ET_H180

Single jersey is de typische stof waarvan T-shirts worden gemaakt, maar ook blouses en overhemden. Deze nieuwe kwaliteit is gemaakt van 70 procent biologische katoen en 30 procent hennep. De stof is gemaakt in West-Turkije in een fabriek waar wij al twintig jaar mee samenwerken. De katoen komt uit de streek, de hennep is geteeld in Frankrijk. In de spinnerij is hiervan een blend gemaakt die in vergelijking met een stof van 100 procent katoen wat meer structuur geeft. Hij is er in het wit, in de kleur linnen (geverfd) en in een donkerblauwe navykleur.

Naar de stof  

Halfzware single jersey van hennep en
biologische katoen

Single jersey van biologisch katoen en hennep

Wit  Zwart


Halfzware single jersey van biokatoen en hennep ET_H194

De samenstelling biokatoen/hennep is hetzelfde als bij de hiervoor genoemde stof (ET_H180) maar met zijn gewicht van 200 gram/m2 is deze single jersey net iets zwaarder, je zou kunnen zeggen iets luxueuzer. Deze stof is er in het gebroken wit en in het zwart.

Naar de stof  

Gabardine van hennep en
biologische katoen

Gabardine van hennep en biokatoen

Wit  zwart


Twill van biokatoen en hennep

Binnen de wereld van de stoffen geldt de gabardine als een klassieker. Deze dichtgeweven stof werd in de negentiende eeuw ontwikkeld om een zo hoog mogelijke waterafstotendheid te bereiken. Kenmerkend zijn de goed zichtbare diagonale lijn in het weefsel en de uiteenlopende toepassingen. Gabardine is de stof van de trenchcoats, jasjes, broeken, petten, tassen enz. In de samenstelling van biologische katoen en hennep is hij leverbaar in het wit en in het zwart.

Naar de stof  

Ribstof van biologische katoen,
hennep en elastaan

Rib van biokatoen en hennep

Wit  zwart


Ribstof met stretch van biokatoen en hennep

De tijd dat ribstoffen alleen werden gebruikt voor het maken van boordjes is voorbij. Er worden nauw aansluitende shirts, rokken en andere kleding van gemaakt. Deze blend van biokatoen en hennep bevat ook vier procent elastaan. Het geeft de stof wat meer gewicht, vormvastheid en stretch. Hij is uit voorraad leverbaar in zwart en wit.

Naar de stof  

Zware ribstof van biologische katoen,
hennep en elastaan

Rib van biokatoen en hennep


Ribstof met stretch van biokatoen en hennep

Met zijn gewicht van 390 gr/m2 is dit een redelijk zware ribstof. In vergelijking met de andere ribstoffen heeft hij wat meer hennep (52 procent) maar ook wat meer elastaan (6 procent). Deze stof is gemaakt in China van daar geteelde hennep en Indiase biologische katoen. Hij is er alleen in wit.

Naar de stof  

Ribstof van biokatoen en hennep


Waarom meer hennep?


Algemeen wordt onderkend dat hennep op een milieuvriendelijke manier geteeld, dus zonder gebruik van gewasbeschermers (landbouwgif) en dat het gewas niet bijzonder veeleisend is als het gaat over irrigatie (watergebruik), grondsoort en klimaat. De plant doet het goed in uiteenlopende streken, ook in Europa. Omdat hennep snel groeit (in enkele maanden kan hij tot vier meter hoog worden) wordt hij ook wel beschouwd als een kampioen in CO2 opslag.

Vanwege de milieuvriendelijke teelt kan hennep een 'low impact vezel' worden genoemd, een materiaal waarvan de productie weinig belasting voor het milieu oplevert. Dit is een belangrijke reden om hennep te gebruiken in textiel. Alle kleding en alle stoffen die zijn gemaakt van of met hennep hebben hierdoor ook deze lagere impact, dus ook als ze niet zijn gemaakt van honderd procent hennep.

Daar komt bij dat hennep een bijzonder sterke vezel is, al moet daarbij worden aangetekend dat dit sterk afhankelijk is van de behandelingen die de vezel ondergaat in het proces om er textiel van te maken. Hennep is niet onverslijtbaar, zoals soms wordt beweerd maar over het algemeen is de textiel die ervan wordt gemaakt sterk en duurzaam. Ook in mengingen met katoen vergroot de hennep de sterkte van de textiel, met name in geweven stoffen.

  • Hennep is een 'low impact materiaal
  • Hennep is een sterke vezel en draagt bij aan de duurzaamheid van textiel
  • Hennep voelt prettig aan en kan direct op de huid worden gedragen
  • Hennep is een perfect zomermateriaal. Het voelt van nature koel aan
  • Hennep is een ademende vezel: lichaamswarmte en transpiratievocht worden gemakkelijk doorgegeven aan de omgeving
  • Hennep heeft goede anti-bacteriĆ«le eigenschappen, wat onder meer betekent dat het lang fris blijft
  • Hennep is een van de sterkste plantaardige vezels die er zijn
  • Hennep bevat geen microplastics



Vergelijkbare pagina's en thema's


Infopagina hennep stoffen en kleding

INFOPAGINA HENNEP

HempAge: kleding van hennep

KLEDING VAN HENNEP

Infopagina biologisch katoen

INFOPAGINA BIOLOGISCH KATOEN