Plantaardig roodtinten verven met meekrap

Livos
LV_1405/15/95
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Plantaardig verven van roodtinten met meekrap

Met deze kleurstof kan je een abrikoos-rode kleur bereiken

De kleurende substantie is meekrap, de wortels van de meekrapplant. De kleuren die ermee worden bereikt gaan van oranje tot bruin, afhankelijk van de hoeveelheid textiel, water, kleurstof en gebruikte beitsmiddelen. Bekijk voor een overzicht van de kleuren die je met deze verfset kan bereiken op wol, zijde of katoen deze kleurkaart.
Deze zak van 250 gram is geschikt om 500 tot 1500 gram stof te verven. Dit kan gebeuren in de wasmachine of in een verfpan. Deze kleurstof is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld 100% katoen of 100% hennep. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt afgeraden.
De kleurstoffen zijn verpakt in zakjes. De fixeerzouten zijn met de kleurstof gemengd (als je wol en zijde wilt verven) of zijn apart toegevoegd (voor katoen/linnen en hennep).
In een bijlage zijn aanwijzingen voor het verven van wol en zijde of katoen en linnen opgenomen. Deze verfinstructies met nuttige info kan je hier ook downloaden, zowel voor het verven van katoen of linnen als voor het verven van wol of zijde of hennep.


Nieuwe verpakking

Niet alle delen van een verfplant bevatten kleurende stoffen. Soms zijn die enkel aanwezig in het blad (zoals bijv. bij indigo), soms in de wortel of een ander gedeelte. Veel kleurstoffen worden gemaakt door de kleurende delen fijn te malen of te hakken. Hier is uitstekend mee te verven, maar een dergelijke verpakking bevat ook altijd plantendelen die niet of minder kleuren. Niet alle delen van de meekrapwortel bevatten bijvoorbeeld evenveel alizarine, het roodkleurende pigment.

Producent Livos maakte tot nu toe de verfstoffen van gemalen plantendelen, die werden aangeboden in zakjes of doosjes van 250 gram. Het bedrijf stapt nu echter geleidelijk over op extracten. Zo'n extract bevat een veel hoger aandeel van effectief kleurende plantendelen, zodat er ook minder van nodig is. Op de etiketten wordt echter nog steeds verwezen naar de 250 gram: in de extracten zit dus de gelijke hoeveelheid kleurstof als bij 250 gram plantenmateriaal.


Meekrap (Rubia Tinctorum)

Tekening van de meekrap, gemaakt door de Duitse arts en chemicus H.A. Kohler (1834-1879). De rode kleurstof (met name alizarine) wordt gewonnen uit de wortel die daartoe wordt vermalen. Meekrap is een van de klassieke verfplanten, en is bekend om zijn hoge licht- en wasechtheid. In Nederland was het met name in Zeeland een belangrijk cultuurgewas.


Plantaardige kleuren zijn mooier!

Wanneer mensen zijn begonnen met het kleuren van hun kleding is niet meer te achterhalen, maar het gebruik is duizenden jaren oud. Tot in de negentiende eeuw de synthetische verfstoffen werden uitgevonden, werd textiel bijna uitsluitend geverfd met kleurstoffen die uit planten werden gewonnen.
Synthetisch verven (mits milieuvriendelijk) heeft bepaalde voordelen: het is efficiënter, goedkoper, en het kost geen landbouwgrond. Op esthetisch vlak leggen de synthetische verfstoffen het echter af tegen de plantaardige. Plantaardige kleuren zijn sprankelender, levendiger en rijker.

Dat is zelfs enigszins te verklaren. In tegenstelling tot synthetische kleurstoffen, die altijd bestaan uit slechts één kleurende molecule, zijn plantaardige kleurstoffen namelijk altijd het resultaat van de synergie van meerdere in de plant aanwezige kleurstoffen, soms zelfs van uiteenlopende chemische groepen en van (bijna) kleurloze substanties. Daardoor geven synthetische verfstoffen meestal een vlakker kleurenbeeld, terwijl de kleur bij plantaardige verfstoffen is opgebouwd uit meerdere componenten wat zorgt voor een rijker kleurenbeeld.

Om dezelfde reden maakt het meestal niet uit welke kleuren bloemen je in de tuin naast elkaar zet: de kleuren lijken altijd bij elkaar te passen. Dit in tegenstelling tot combinaties met synthetisch geverfde textiel.

Gerelateerde Producten