stoffen van honderd procent wol

GEWEVEN EN GEBREIDE STOFFEN VAN PURE WOL

De collectie met wollen stoffen hebben we onderverdeeld in twee groepen. De eerste is een overzicht van zowel geweven als gebreide wollen stoffen, de tweede is de collectie 'Tinctorial Textiles', lichte voiles van biologische wol die plantaardig zijn geverfd.

Naar de wollen stoffen van je keuze


Wollen stoffen van de hoogste kwaliteit

WOLLEN STOFFEN

Een overzicht van de gebreide en geweven stoffen van wolTINCTORIAL TEXTILES

Tinctorial Textiles is een collectie van lichte, geweven biologische wol (voile) die plantaardig is geverfd.

Tinctorial Textiles


Loden stoffen - 100 procent wol

LODEN

Loden stoffen van honderd procent wol, conventioneel en biologisch. Wollen stoffen in fraaie kleuren, met een moderne uitstraling maar wel voortkomend uit een eeuwenoude traditie en vakmanschap.DUFFEL

Duffel van biologische wol, GOTS gecertificeerd en van conventionele wol, in melangekleuren of uni. Mooie kleuren en stijlvol.

Duffel


misschien ook iets voor jou

TAUKO is een fraai vormgegeven, Engelstalig magazine waarvan het eerste nummer eind 2021 verscheen. Het bevat papieren naaipatronen, illustraties en instructies voor het maken van eigentijdse kleding met daarnaast interviews (met onder andere designers), tips en ander leesvoer voor wie belangstelling heeft voor het brede terrein van ambacht, cultuur en klimaat.

MEER OVER TAUKO

WOL: DUURZAAM EN NATUURLIJK

Wol heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en houdt warmte goed vast. Logisch dus dat wol veel wordt toegepast in winterkleding. Wol heeft echter nog meer eigenschappen die het tot een ideaal kledingmateriaal maken.

Een van de bekendste is zijn hoge vochtopname-capaciteit. Wol kan ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder nat aan te voelen. Daarom is wol niet alleen perfect voor dikke truien of warme sokken maar ook voor toepassingen in ondergoed. Vanwege zijn ademende eigenschappen wordt het in toenemende mate ook gebruikt voor toepassingen die minder voor de hand lijken te liggen, zoals sportkleding (hardloopkleding, thermo-ondergoed voor wandelaars en fietsers).

Omdat wol 'ademend' is draagt het comfortabel, niet te warm en niet te koud. Wol die direct op de huid wordt gedragen helpt bij het handhaven van een gezonde temperatuur en vochtbalans.

Wol is huidvriendelijk. De wolvezel bestaat uit keratine, een proteïne die sterk lijkt op menselijk haar en die daarom ook goed wordt verdragen. Ook door mensen die wél gevoelig zijn voor katten- of hondenhaar. Meestal gaat het bij dat laatste om een gevoeligheid voor huidschilfers en speeksel dat op deze haren zit, iets wat bij schapenwol niet voorkomt. Wel is het zo dat wol kan prikken en dat sommige mensen daar beter tegen kunnen dan andere. Het prikken van wol heeft te maken met de fijnheid ervan: hoe fijner de wol hoe minder hij prikt.

De vocht- en temperatuurregelende eigenschappen van wol maken het tot een natuurlijke geurvreter. Bacteriën die een zweetlucht veroorzaken, gedijen immers het best in vochtige omstandigheden, die bij wol meestal niet aan de orde zijn. Bovendien is wol gemakkelijk in het onderhoud omdat het zichzelf regenereert: door wol te laten luchten herstelt de vezel zich.

Wol is duurzame, natuurlijke vezel. Schapen worden normaliter gehouden op arme gronden, die ongeschikt zijn voor akkerbouw, het scheren dient de gezondheid van de schapen. In de gebruikersfase is wol bijzonder duurzaam omdat het nauwelijks gewassen hoeft te worden en door zijn elasticiteit ook niet gestreken hoeft te worden.

Biologische (GOTS-gecertificeerde) wol wordt nog niet zoveel geproduceerd, maar lijkt wel bezig aan een bescheiden opmars. In dat geval komt de wol uit diervriendelijke, biologische schapenteelt waar de praktijk van ‘mulesing’ verboden is. Als een wollen stof GOTS-gecertificeerd is betekent dat ook dat er in de hele productie alleen milieuvriendelijke technieken zijn toegepast (bijvoorbeeld milieuvriendelijke kleurstoffen). Gecertificeerde wol kan tegenwoordig ook machinewasbaar worden gemaakt met nieuwe milieuvriendelijke technieken (normaal is dit een zeer verontreinigend proces).