stoffen van wol

Al deze stoffen zijn gemaakt met wol. Wol is een van de oudste vezels die door de mens werden gebruikt om er kleding van te maken. In Europa gebeurde dat waarschijnlijk al vanaf het vierde millennium v.Chr. Wol is een duurzame natuurvezel: Wol is volledig biologisch afbreekbaar, wollen kleding hoeft minder vaak gewassen of gestreken te worden blijft lang goed en wordt over het algemeen lang gedragen.


Plantaardig blauw geverfde mousseline van wol

Plantaardig violet geverfde mousseline van wol

Plantaardig donkergroen geverfde mousseline van wol

Plantaardig lichtblauw geverfde mousseline van wol

Plantaardig groen geverfde mousseline van wol

Plantaardig rood geverfde mousseline van wol

Plantaardig dieprood geverfde mousseline van wol

Plantaardig oranje geverfde mousseline van wol

Plantaardig rose geverfde mousseline van wol

Plantaardig zachtoranje geverfde mousseline van wol

Plantaardig helgeel geverfde mousseline van wol

Plantaardig lichtgeel geverfde mousseline van wol

Plantaardig geel geverfde mousseline van wol

Naturelkleurige mousseline van wol

Geweven doek van biologische wol

Donkerpaarse biologische wol

Wol twill in witte kleur

Ruitje van biologisch linnen en biologische wol

Natuurlijk geverfde loden van Kempische wol

Wasbare wol voor vulling 90 gr

Wasbare wol voor vulling 120 gr

Wasbare wol voor vulling 150 gr

Wasbare wol voor vulling 180 gr


misschien ook iets voor jou

TAUKO is een fraai vormgegeven, Engelstalig magazine waarvan het eerste nummer eind 2021 verscheen. Het bevat papieren naaipatronen, illustraties en instructies voor het maken van eigentijdse kleding met daarnaast interviews (met onder andere designers), tips en ander leesvoer voor wie belangstelling heeft voor het brede terrein van ambacht, cultuur en klimaat.

MEER OVER TAUKO

WOL: DUURZAAM EN NATUURLIJK

Wol heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en houdt warmte goed vast. Logisch dus dat wol veel wordt toegepast in winterkleding. Wol heeft echter nog meer eigenschappen die het tot een ideaal kledingmateriaal maken.

Een van de bekendste is zijn hoge vochtopname-capaciteit. Wol kan ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder nat aan te voelen. Daarom is wol niet alleen perfect voor dikke truien of warme sokken maar ook voor toepassingen in ondergoed. Vanwege zijn ademende eigenschappen wordt het in toenemende mate ook gebruikt voor toepassingen die minder voor de hand lijken te liggen, zoals sportkleding (hardloopkleding, thermo-ondergoed voor wandelaars en fietsers).

Omdat wol 'ademend' is draagt het comfortabel, niet te warm en niet te koud. Wol die direct op de huid wordt gedragen helpt bij het handhaven van een gezonde temperatuur en vochtbalans.

Wol is huidvriendelijk. De wolvezel bestaat uit keratine, een proteïne die sterk lijkt op menselijk haar en die daarom ook goed wordt verdragen. Ook door mensen die wél gevoelig zijn voor katten- of hondenhaar. Meestal gaat het bij dat laatste om een gevoeligheid voor huidschilfers en speeksel dat op deze haren zit, iets wat bij schapenwol niet voorkomt. Wel is het zo dat wol kan prikken en dat sommige mensen daar beter tegen kunnen dan andere. Het prikken van wol heeft te maken met de fijnheid ervan: hoe fijner de wol hoe minder hij prikt.

De vocht- en temperatuurregelende eigenschappen van wol maken het tot een natuurlijke geurvreter. Bacteriën die een zweetlucht veroorzaken, gedijen immers het best in vochtige omstandigheden, die bij wol meestal niet aan de orde zijn. Bovendien is wol gemakkelijk in het onderhoud omdat het zichzelf regenereert: door wol te laten luchten herstelt de vezel zich.

Wol is duurzame, natuurlijke vezel. Schapen worden normaliter gehouden op arme gronden, die ongeschikt zijn voor akkerbouw, het scheren dient de gezondheid van de schapen. In de gebruikersfase is wol bijzonder duurzaam omdat het nauwelijks gewassen hoeft te worden en door zijn elasticiteit ook niet gestreken hoeft te worden.

Biologische (GOTS-gecertificeerde) wol wordt nog niet zoveel geproduceerd, maar lijkt wel bezig aan een bescheiden opmars. In dat geval komt de wol uit diervriendelijke, biologische schapenteelt waar de praktijk van ‘mulesing’ verboden is. Als een wollen stof GOTS-gecertificeerd is betekent dat ook dat er in de hele productie alleen milieuvriendelijke technieken zijn toegepast (bijvoorbeeld milieuvriendelijke kleurstoffen). Gecertificeerde wol kan tegenwoordig ook machinewasbaar worden gemaakt met nieuwe milieuvriendelijke technieken (normaal is dit een zeer verontreinigend proces).