plantaardig geverfde voile van wol

TINCTORIAL TEXTILES: HALFTRANSPARANTE VOILE VAN BIOLOGISCHE WOL - PLANTAARDIG GEVERFD

Tinctorial Textiles is een reeks van dertien lichte en halftransparante voiles van biologische wol, natuurlijk geverfd met de drie 'klassieke' verfplanten meekrap (voor de roodtinten), wouw (voor de gele tinten) en indigo (voor de blauwtinten). Soms is er sprake van een oververving (bijvoorbeeld geel en blauw om groen te krijgen), tintverschillen ontstaan ook door andere concentraties van de kleurstof.


Tinctorial Textiles: roze vitrage

Plantaardig blauw geverfde voile van wol

Plantaardig lichtblauw geverfde voile van wol

Plantaardig violet geverfde voile van wol

Plantaardig rood geverfde voile van wol

Plantaardig dieprood geverfde voile van wol

Plantaardig oranje geverfde voile van wol

Plantaardig rose geverfde voile van wol

Plantaardig zachtoranje geverfde voile van wol

Plantaardig helgeel geverfde voile van wol

Plantaardig lichtgeel geverfde voile van wol

Plantaardig geel geverfde voile van wol

Plantaardig groen geverfde voile van wol

Plantaardig donkergroen geverfde voile van wol


Wat is Tinctorial Textiles?

Tinctorial Textiles is een idee van Ecological Textiles en ontwerpstudio Raw Color, en bestaat uit een reeks van dertien halfdoorzichtige wollen stoffen, geverfd met natuurlijke kleurstoffen. Alle kleuren zijn afgeleid van drie planten: meekrap (Rubia Tinctorum), wouw (Reseda Luteola) en indigo. De laatste kleurstof wordt geëxtraheerd uit wede (Isatis Tinctoria) of uit de tropische indigoplant (Indigofera Tinctorum).

Met deze natuurlijke materialen zijn fijne mousselines, voiles van biologische wol geverfd. Een superieure kwaliteit, superzacht, prettig aanvoelend en honderd procent afbreekbaar. Wol bevat geen microplastics, gaat lang mee, is vuilwerend en heeft natuurlijke brandwerende functies. Biologische wol betekent onder andere dat er extra zorg is gegeven aan dierenwelzijn en dat in elke stap van het productieproces is gewerkt volgens de hoogste sociale en ecologische normen.

Het verven van textiel met verfplanten kent een lange traditie. Daarnaast geven natuurlijke verfstoffen rijkere en fraaiere kleuren als gevolg van de verschillende kleurende deeltjes die in iedere plant aanwezig zijn. In synthetische kleurstoffen is er daarentegen altijd maar één molecule die de kleur bepaalt. Daarnaast worden plantaardige kleurstoffen geproduceerd van hernieuwbare en afbreekbare grondstoffen, terwijl synthetische verfstoffen uiteindelijk aardolie-derivaten zijn.

Doordat wol veel water en stikstof bevat, is het van nature brandwerend. Dit maakt wol niet alleen een perfecte keuze voor kleding (denk aan sjaals) maar ook voor interieurtoepassingen. De stoffen van Tinctorial Textiles zijn hiervoor regelmatig gebruikt, met name als vitrage.