de fantastische sokken van hirsch-natur

In 1928 begon herbergier, tevens handelsvertegenwoordiger, Franz Kloppenborg sr. een sokkenfabriek in het dorp Laer, niet ver van Münster. Zijn eerste breimachines plaatste hij in een destijds weinig gebruikte feestzaal.
Kloppenborg en zijn bedrijf Hirsch (het Duitse woord voor ‘hert’) maakte aanvankelijk vooral sterke sokken voor arbeiders in de industrie en in de landbouw, sokken die wel tegen een stootje konden. In de jaren 1980 werd begonnen met een collectie die bestond uit zuiver natuurlijke vezels en die gaandeweg steeds belangrijker werd. Hirsch Natur was een van de grondleggers van IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft) en is daarnaast ook GOTS-gecertificeerd.
Er wordt gewerkt met de modernste elektronische sokkenmachines, maar nog steeds worden veel handelingen handmatig verricht. Het bedrijf verwacht dat het binnenkort voor 100 procent kan overschakelen op zonne-energie. 

 

Sokken maken bij Hirsch Natur

FILMPJE OVER DE PRODUCTIE


De antieke breimachines die Franz Kloppenburg in 1928 plaatste zijn tegenwoordig vervangen door hypermoderne apparaten, maar de liefde voor tandwieltjes en het oude handwerk blijft, zoals je kan zien in dit filmpje. Het filmpje toont het zogenaamde kettelen, waarbij naden niet aan elkaar worden genaaid, maar gebreid. Dit oogt mooier en draagt prettiger.

Wandelsokken van biologische wol

Wandelsokken van biologische wol

Dames wandelsokken van biologische wol

Dames wandelsokken van biologische wol

Dames sneakersokken van biologische wol en linnen

Heren wandelsokken van biologische wol

Heren wandelsokken van biologische wol

Heren wandelsokken van biologische wol en katoen

Dames wandelsokken van biologische wol en katoen