DENIMS VAN HENNEP

SPIJKERSTOF VAN PURE HENNEP OF VAN HENNEP MET BIOLOGISCHE KATOEN

Denim kennen we allemaal als jeansstof. De klassieke denim is geweven in een keperbinding (ook: twill) en gemaakt van geverfde kettingdraden en een naturelkleurige of witte inslag. Het begrip wordt steeds vaker uitgebreid naar stevige stoffen met een denim look die niet altijd op deze manier zijn geproduceerd.

Denim van hennep en biokatoen

Raw denim van hennep en biokatoen

Donkerblauwe denim van hennep en biologische katoen

Denim van hennep en biologische katoen

Orginele naturel Europese hennep denim

Orginele indigo Europese hennep denim

Chambray van hennep en biologische katoen

Orginele zwarte Europese hennep denim

Staalkaart hennep textiel


DENIMS VAN ECOTEX

Kenmerkend voor de klassieke denim is dat deze geweven stof is gemaakt in een zogenaamde keperbinding, ook twill of serge genoemd. Met een 'binding' wordt de manier bedoeld waarop de lengtedraden (kettinggarens) en de dwars daarop lopende inslaggarens elkaar kruisen. Bij een keperbinding gaat een inslaggaren altijd onder twee of meer kettinggarens door (1 onder, 2 over). In het weefsel ontstaat daardoor een kenmerkende diagonale lijn.

Een ander kenmerk van de denim is dat de kettinggarens blauw worden geverfd en de dwars daarop lopende inslaggarens wit of naturelkleurig zijn. In een spijkerbroek zie je dus vooral de blauw geverfde kettinggarens. Behalve als je je spijkerbroek binnenste buiten draait, dan zie je vooral de ongeverfde inslaggarens. Voor- en achterkant zien er dus heel anders uit. Daarnaast is aan de achterkant ook heel goed de al genoemde diagonale structuur van de keperbinding zien.

De denims van ECOTEX zijn niet allemaal 'klassiek'. Je vindt hier ook stoffen die lijken op een denim, zoals een chambray die eveneens met geverfde en ongeverfde garens wordt gemaakt, maar in een andere binding.

Sommige van de denims zijn 'washed', andere 'raw'. In de eerste groep zijn de stoffen na het weven (industrieel) gewassen, waardoor ze niet alleen een lichtere kleur krijgen maar ook wat soepeler en minder stug aanvoelen dan ongewassen denim. De liefhebbers van raw denim wijzen erop dat de kledingstukken die ervan zijn gemaakt plooiingen en andere visuele eigenschappen krijgen die je er als het ware met je eigen lichaam in aanbrengt.

Als je voor gewassen denim gaat en niet veel meters nodig hebt, zou je kunnen overwegen het wassen zelf te doen alvorens de stof te verwerken.

Wil je nog meer weten, klik dan door naar onze infopagina over denim:

INFOPAGINA DENIM