Lichtgroen breigaren van Nederlandse wol

Ecological Textiles
ET_Y029 lichtgroen
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Lichtgroen breigaren - wol van het Kempische heideschaap

Lichtgroen breigaren van Nederlandse wol, in bolletjes van 100 gram. De wol is afkomstig van Kempische heideschapen, een ras dat (zoals de naam al aangeeft) zijn oorsprong heeft in de  Nederlandse en Belgische Kempen en tegenwoordig nog steeds het typische 'streekschaap' is in grote delen van Brabant en Limburg. De schapen die deze breiwol leverden worden ingezet voor de begrazing van heidegebieden, onder anderen in Nationaal Park de Meinweg bij Roermond. Een groot deel van het jaar lopen ze daar quasi in het wild rond.

Voor ons van Ecotex is dit echte 'streekwol'. De schapen zijn afkomstig van begrazingsbedrijf De Wassum, op enkele kilometers van ons kantoor. De wol is net over de grens in Belgiƫ gewassen en vervolgens in Duitsland gesponnen en geverfd.

De wol is driedraads gesponnen en heeft een gewicht van Nm 5,5/3. Dat betekent dat er op een bol ongeveer 183 meter gaan. Hij is goed te breien met naalden 3-5, een beetje afhankelijk van hoe vast of los u breit.


Nederlandse wol is geen afvalproduct

Nederlandse wol heeft een slecht imago. Op zijn best wordt hij tegen bodemprijzen verkocht maar veel boeren gooien hem nog liever weg of verbranden hem. Het wordt tijd dat we de wol van hier weer leren waarderen want hij is dan wel niet zo zacht en fijn als merinowol maar nog altijd prima geschikt om er truien, handschoenen, sokken en allerlei andere zaken van te maken. Iemand moet ermee beginnen. Daarom verwerkt Ecotex al sinds 2010 Nederlandse wol tot garens en tot stoffen.Alle kleuren

Blauw
Camelia
Kastanje
Lavendel
Lichtblauw
Lichtgroen
Mos
Naturel
Oranjegeel
Paars

Download hier de folder

Folder Kempenwol


Kempenwol

Het Kempische heideschaap komt oorspronkelijk uit de Kempen, de Nederlands-Belgische grensstreek onder Eindhoven. De Kempen is een streek van arme zandgronden waar schapen van oudsher belangrijk waren. Op de eerste plaats voor de wol die werd verwerkt tot kleding, dekens en andere textiel, maar ook als leverancier van vlees, melk, en mest. Het Kempische Heideschaap stond bekend om zijn goede wolkwaliteit: op de wolmarkten werd er meer voor betaald dan voor andere wol. Na de tweede wereldoorlog nam het aantal Kempische Heideschapen sterk af omdat de vraag naar inheemse wol afnam en vooral ook door de opkomst van kunstmest. Het ras is echter net op tijd voor uitsterving behoed, en nu is er weer een gezonde populatie.
  • Streekproduct van Nederlandse wol
  • Gewassen in BelgiĆ«, gesponnen en geverfd in Duitsland
  • Driedraads garen
  • Tien kleuren
  • Schapen worden ingezet voor begrazing

MEER WETEN OVER KEMPENWOL
Materiaal: 100% wol
Kleur: Lichtgroen
Producent: Ecological Textiles