satijn van biologische katoen

MOOIE GLANS, MOOIE LOOK, GOED GEVOEL - SATIJN VAN BIOKATOEN

Bekijk hier onze satijn van biologische katoen. De satijnbinding geeft aan deze stoffen een zachte natuurlijke glans, wat er een luxueuze uitstraling aan geeft. De greep, gewicht en uiterlijk van deze stoffen maken ze ideaal voor het maken van jasjes, rokken en luxe lichte kleding maar ook andere toepassingen zijn mogelijk.


Moleskin van 100% biologische katoen

Satijn van 100% biologische katoen

Satijn van 100% biologische katoen

Satijn van 100% biologische katoen

Witte satijn stretch van biologische katoen

Okerkleurige satijn stretch van biologische katoen

Grijze satijn stretch van biologische katoen

Taupe satijn stretch van biologische katoen

Groene satijn stretch van biologische katoen

Satijn stretch van biologische katoen

Blauwe satijn stretch van biologische katoen

Navy-kleurige satijn stretch van biologische katoen

Zwarte satijn stretch van biologische katoen

Gele blend van biologische katoen, zijde en hennep


De satijn van Ecotex

Wij kennen SATIJN meestal als de benaming van fraai glanzende stoffen waarvan de mooiste en meest luxueuze jurken gemaakt worden, maar oorspronkelijk is satijn de naam van een groep bindingen op het weefgetouw. Naast de platbinding en de keperbinding is de satijnbinding de derde belangrijke groep bindingen, die dus kan worden toegepast met verschillende materiaalsoorten (linnen, katoen, zijde, wol).

Wel is het zo dat deze binding wordt toegepast om de glans van de garens beter te doen uitkomen. Dit wordt bereikt door de lange ‘flotteringen’ die de satijnbinding kenmerken. Met flotteringen worden de ketting- of inslaggarens bedoeld die aan de oppervlakte liggen voordat er een garen overheen gaat. De glanzende uitstraling is overigens beperkt tot de voorkant van de stof, de achterkant is dof en effen. De structuur van de stof is dus verantwoordelijk voor de fraaie glans. Houd er echter rekening mee dat die structuur met zijn lange flotteringen er ook voor zorgt dat satijn wat moeilijker is te verwerken dan een stof die in een platbinding is geweven. Een materiaal dat geen genade kent als je de fout ingaat.

SATIJN kan op allerlei manieren worden toegepast, niet alleen in fraaie jurken maar ook in broeken, jasjes, schoeisel, gordijnen, meubelstof, beddengoed en mode-accessoires. Het is de fraaie glans die het hem doet.
Overigens heeft SATIJN niet alleen een fraaie glans, maar is het ook een stevige stof die toch zacht aanvoelt. De oorsprong van de stof en de binding zou liggen in de Chinese havenstad Quanzhou (Citong). De middeleeuwse Arabische naam voor die stad (Zaituni) zou daar nog naar verwijzen. Ook het Italiaanse woord seta (zijde) zou daaraan zijn ontleend. Zeker is slechts dat deze stoffen oorspronkelijk van zijde waren geweven, en dat ze een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenden. De satijnstoffen van ECOTEX zijn soms gemaakt van honderd procent biologische katoen (ET_TKW007_11). Er is ook een iets zwaardere kwaliteit die is gemaakt van biologische katoen met twee procent elastaan (ET_TKW007_5). Door het gebruik van elastaan is deze laatste kwaliteit ook wat elastischer. Beide stoffen zijn GOTS-gecertificeerd.

Alle katoenen SATIJN stoffen worden geproduceerd van Turkse biologische katoen die wordt verbouwd in de Egeische districten (Egeische biologische katoen). De verwerking (spinnen, breien, verven) vindt plaats in GOTS-gecertificeerde bedrijven in de directe nabijheid van de teeltgebieden. Transport naar ons depot in Nederland gebeurt per vrachtwagen. Het knippen en verpakken gebeurt in ons eigen bedrijf dat eveneens GOTS-gecertificeerd is.