DE POPELINES OF POPLINS VAN ECOTEX

Een popeline (poplin) is geweven in een platbinding, een structuur waarbij de garens elkaar telkens kruisen als in een eenvoudig vlechtwerk: een boven-een onder-een boven enz. Popelines worden meestal gemaakt van katoen maar ook andere materialen zijn mogelijk.

Kenmerkend voor de popeline is dat de stof glad en egaal is en dat beide zijden van het doek gelijk zijn. Een andere karakteristiek is dat het aantal kettinggarens (de lengtedraden van de stof) hoger is dan het aantal inslaggarens.

Popelines zijn iets zwaarder dan een batist of voile maar behoren nog steeds tot de lichtere kwaliteiten, soepel en met een mooie plooiing. Hierdoor zijn ze perfect geschikt voor het maken van zomerkleding maar ook voor toepassingen als beddengoed, overhemden, slaapkleding enz. En popelines mogen dan licht zijn, toch zijn ze ook sterk, duurzaam en kunnen ze tegen een stootje.

Popelines schijnen hun oorsprong te hebben in Frankrijk, waar ze al in de vijftiende eeuw werden geproduceerd in Avignon. Die stad was in de veertiende eeuw de tijdelijke residentie van de pausen, en je kan er nog steeds het indrukwekkende pauselijke paleis (Palais des papes) bezichtigen. Ook de oorspronkelijke naam van de stof (papeline) zou ermee verband houden.

De biokatoenen popelines van ECOTEX zijn allemaal GOTS-gecertificeerd. Aanvullende info vind je ook op onze speciale pagina over popelines:

INFOPAGINA POPELINE