popeline/poplin van ecotex

POPELINE VAN BIOLOGISCHE KATOEN: VEELZIJDIG, POPULAIR EN NIET HEEL DUUR

Een van de populairste stofsoorten is de popeline of poplin, zoals de Engelse naam luidt. Popelines zijn glad, licht van gewicht, sterk en niet heel duur. Vroeger werden popelines van meerdere materiaalsoorten gemaakt. Dat is nog steeds mogelijk maar toch worden popelines tegenwoordig bijna altijd van 100 procent katoen geproduceerd. Bij Ecotex is dat altijd gecertificeerde biologische katoen. Popelines worden veel gebruikt als kledingstof (bijvoorbeeld om er overhemden van te maken), maar ook voor interieurtoepassingen, quilten enz. Een veelzijdig materiaal dus!


Witte biologische popeline van Ecotex

Wat is popeline?

Popeline is een weefsel, gemaakt in de zogenoemde platbinding. Dat is zo ongeveer de eenvoudigste structuur in een weefsel, waarbij telkens de ene draad over de andere gaat. Een beetje zoals een eenvoudig vlechtwerk. Meestal worden popelines gemaakt van katoen, maar andere materiaalsoorten zijn eveneens mogelijk.

Een ander kenmerk van popelines is dat ze glad en egaal zijn, en dat beide zijden van het doek gelijk zijn. Karakteristiek is ook dat het aantal garens in de ketting (de lengterichting van het doek) hoger is dan het aantal garens in de inslag.

Popelines zijn iets zwaarder dan een batist of voile maar ze horen nog altijd bij de lichtere kwaliteiten. Ze zijn soepel en hebben een mooie plooiing, wat ze perfect maakt voor zomerkleding. Ondanks hun relatief lichte gewicht, zijn popelines toch sterk en blijven ze redelijk lang in vorm.

De biologisch katoenen popelines van Ecotex zijn allemaal GOTS gecertificeerd.


Kenmerken van popelines

  • Popelines zijn glad, egaal en voelen prettig zacht aan
  • Ze zijn licht en toch sterk. Een veelzijdige stof, perfect voor zomerkleding
  • Popelines zijn niet erg duur
  • Ze hebben een fraaie natuurlijke glans
  • Voelen fijn aan en kunnen direct op de huid worden gedragen
  • Popelines kreuken niet gemakkelijk
  • Popelines zijn dicht geweven en hebben goede vuilafstotende eigenschappen


Witte biologische popeline van Ecotex
Witte biologische popeline van Ecotex


De popelines van Ecotex

De popelines is onze collectie hebben een gewicht tussen 125-145 gr/m2. Elke stof heeft unieke eigenschappen die hem iets anders maken dan de anderen. De verschillen zitten hem voornamelijk in de fijnheid van de gebruikte garens en in de verschillende dichtheden (het aantal draden per centimeter) in ketting of inslag van het weefsel.

Sommige popelines zijn gemerceriseerd, bijvoorbeeld de stof op de foto hiernaast. Merceriseren is een veredelingstechniek waarbij de garens als het ware rechter en platter worden gemaakt. De stof voelt daardoor iets anders aan (knisperig) en krijgt tevens wat meer glans. Daarnaast zijn gemerceriseerde stoffen sterker en zijn ze meer vuilwerend dan niet-gemerceriseerde stoffen.