gabardines van biologische katoen

STEVIG EN VERFIJND GAAN SAMEN... KEPERS VAN BIOKATOEN ZIJN HET BEWIJS

Bekijk hier onze gabardines van biologische katoen. Een gabardine is een keper, een vast geweven doek in een keperbinding (ook wel twill genoemd) die gemakkelijk herkenbaar is aan de steil oplopende bindingslijn. De zichtkant is gladgemaakt door het afscheren van de katoenvezeltjes en door persen. Gabardines zijn geschikt voor het maken van bijvoorbeeld lichtere zomerjasjes, rokken en broeken.


Gabardine van biologische katoen in naturelkleur

Gabardine van biologische katoen in kleur fog

Beige gabardine van biologische katoen

Gabardine van biologische katoen in donkere olijfkleur

Navyblauwe gabardine van biologische katoen

Zwarte gabardine van biologische katoen

Witte gabardine van biologische katoen

Donkergroene gabardine van biologische katoen

Halfzware zwarte gabardine van biologische katoen

Gabardine van biologische katoen in naturel-kleur

Waterafstotende gabardine van biologische katoen

Zware gabardine van biologische katoen in beige kleur

Lichtgroene gabardine van biologische katoen

Donkergrijze gabardine van biologische katoen

Donkerrode gabardine van biologische katoen

Donkerblauwe gabardine van biologische katoen


Gabardine van Ecotex

Gabardine is een duurzame en veelzijdige stof, die gerust een van de klassiekers in het ‘textiellandschap’ mag worden genoemd. Gabardines zijn bijzonder veelzijdig en worden zowel toegepast voor het maken van modieuze kleding als voor meer functionele kledingstukken en werkkleding. Ook accessoires zoals tassen en petten worden vaak van een gabardine gemaakt. Ook buiten de modewereld worden gabardines gebruikt, bijvoorbeeld als meubel-bekledingsstof. Gabardine is derhalve een veelzijdige stofsoort. Een materiaal met een typisch karakter, bijzondere eigenschappen en een unieke look.

Wat is gabardine

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van de gabardine is de diagonale structuur van het weefsel. Gabardine wordt geweven in een zogenoemde keperbinding (ook wel twill genoemd) waarbij de draden diagonaal over elkaar worden geweven, wat resulteert in een karakteristieke diagonale lijn op het oppervlak van de stof. Deze diagonale structuur geeft de gabardine zijn unieke textuur maar het is ook een stevige binding die de stof sterk en duurzaam maakt en geschikt voor langdurig gebruik. Ook het feit dat gabardines vaak dicht geweven zijn draagt hieraan bij. Door hun dichte keperstructuur zijn gabardines ook wat minder kreukgevoelig dan andere stoffen.

De stevige structuur maakt de gabardine ook wat zwaarder waardoor hij wat het gewicht betreft meestal tussen de (lichtere) popeline en de (vaak wat zwaardere) canvas in zit. De stevige structuur heeft uiteraard ook gevolgen voor de soepelheid en de plooiing van de stof. Gabardines zijn wat minder soepel dan lichtere kwaliteiten als popelines. Er zijn ook subtiele verschillen met andere 'gekeperde' stoffen als de wat losser geweven en zachtere serge. Ook spijkerstoffen zijn gemaakt in een keperbinding maar zijn wat grover en minder glad.

De gabardines in de collectie van ECOTEX zijn allemaal gemaakt van honderd procent biologische katoen. De stoffen zijn GOTS-gecertificeerd, wat je de garantie biedt dat de katoen daadwerkelijk biologisch werd geteeld en dat in alle stadia van het productieproces de hoogste ecologische en sociale normen zijn gehanteerd.

Toepassingen van gabardine

Gabardine is niet 'zomaar' een weefsel, maar is bedacht vanuit een behoefte. Gabardine werd in 1879 ontworpen door Thomas Burberry die een waterafstotende stof probeerde te ontwikkelen die geschikt was voor het natte Engelse klimaat en die ook 's zomers goed te dragen was. Het duurzame en ademende karakter van de door Burberry ontwikkelde gabardines was een gat in de markt: perfect voor regenkleding en kleding voor buitenactiviteiten. De trenchcoats die Burberry produceerde van gabardines werden iconisch, omdat elegantie, duurzaamheid en functionaliteit er perfect in samengingen.

Nog steeds wordt gabardine in de outdoor- en sportkledingindustrie gewaardeerd vanwege zijn waterafstotende eigenschappen en goede ademende eigenschappen. Jassen, broeken en rugzakken gemaakt van gabardine bieden bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, terwijl ze tegelijkertijd comfort en bewegingsvrijheid garanderen.

Daarnaast wordt gabardine vanwege zijn verfijnde uitstraling, zachte glans, fraaie val en plooiing veelvuldig toegepast in de modewereld. Uiteraard produceert het merk Burberry nog steeds (onbetaalbare) klassieke trenchcoats, maar je kan ook denken aan elegante broeken, rokken, blazers en jurken. Ook in de haute couture worden gabardines toegepast, zowel door eigentijdse ontwerpers als door ‘klassiekers’. Denk bijvoorbeeld aan Christian Dior die ze gebruikte in de jurken en rokken van zijn New Look-collectie, of Yves Saint Laurent die er zijn Smoking Suit van maakte.

Bovendien wordt gabardine veelvuldig toegepast in uniformen en werkkleding vanwege zijn bestendigheid tegen slijtage en gemakkelijke onderhoud.