voile en batist STOFFEN van biologische katoen

DE LICHTGEWICHTEN IN DE COLLECTIE - VERFIJND EN MOOI VALLEND

Bekijk hier de batist-stoffen en voiles van biologische katoen. Deze geweven stoffen zijn de lichtgewichten in onze collectie, gemaakt van fijne garens en soms semi-transparant. Ze worden voor allerlei doeleinden toegepast. Uiteraard voor zomerse kleding als bloesjes maar soms ook als voeringstof. Alle artikelen van biologische katoen zijn GOTS-gecertificeerd.


Witte batist van biologische katoen

Naturelkleurige batist van biologische katoen

Nieuwe kleur

Roze batist van biologische katoen

Roodbruine batist van biologische katoen

Nieuwe kleur

Kastanjekleurige batist van biologische katoen

Groene batist van biologische katoen

Zachtgrijze batist van biologische katoen

Lichtblauwe batist van biologische katoen

Blauwe batist van biologische katoen

Nieuwe kleur

Navyblauwe batist van biologische katoen

Nieuwe kleur

Antracietkleurige batist van biologische katoen

Zwarte batist van biologische katoen

Voile van 100% biologische katoen

Zwarte voile van 100% biologische katoen

Superfijne voile van 100% biologische katoen

Naturelkleurige voile van 100% biologische katoen

Meerlagige blauwe mousseline van biologische katoen

Grijze meerlagige mousseline van biologische katoen

Meerlagige naturelkleurige mousseline van biologische katoen

Witte meerlagige mousseline van biologische katoen

Zwarte meerlagige mousseline van biologische katoen

Rode meerlagige mousseline van biologische katoen

Donkergroene meerlagige mousseline van biologische katoen

Goudgele meerlagige mousseline van biologische katoen

Blauwgroene tweelaagse mousseline van biokatoen


Voile en batist stoffen van biologisch katoen

Katoenen voile en batist stoffen staan beiden bekend om hun lichte, ademende en veelzijdige eigenschappen. Alle voile- en batiststoffen in de collectie van ECOTEX zijn gemaakt van 100 procent biologisch katoen en zijn GOTS-gecertificeerd. Het GOTS-certificaat is een garantie dat er puur biologisch katoen is gebruikt en dat de hoogste ecologische en sociale normen zijn gevolgd bij de productie van de stoffen.

Wat zijn de kenmerken, verschillen en overeenkomsten tussen (biologisch) katoenen voile en (biologisch) batist stoffen?

Stof samenstelling en weefsel

Zowel voile als batist stoffen worden voornamelijk gemaakt van katoenvezels, die van Ecotex sowieso. De manier waarop ze zijn geweven verschilt echter, wat invloed heeft op hun textuur en val. De voile wordt geweven in een platbinding en gekenmerkt door een transparante, luchtige textuur, waardoor hij ideaal is voor zomerkleding, gordijnen en lichtgewicht draperieën. De batist wordt ook gemaakt in een platbinding maar wordt wat strakker geweven, waardoor hij iets dichter en ondoorzichtiger is dan voile. Dit onderscheid geeft aan de batist een gladder oppervlakte, geschikt voor delicate kledingstukken zoals blouses, jurken en voeringen.

Gewicht en transparantie

Een van de belangrijkste verschillen tussen biologisch katoenen voile en batist ligt in hun gewicht en transparantie. De typische voile is wat lichter en transparanter, waardoor hij ook luchtiger zal zijn. Deze eigenschap maakt de stof perfect voor zomerse kleding maar bijvoorbeeld ook voor halftransparante gordijnen, waarmee elke ruimte een etherische touch kan krijgen. Batist, hoewel nog steeds licht van gewicht, heeft een dichtere structuur, waardoor het een subtiele ondoorzichtigheid heeft die zich goed leent voor kledingstukken die meer dekking vereisen zonder in te leveren op ademend vermogen.

Textuur en val

Textuur is cruciaal in de tastbare ervaring die biokatoenen voile en batist van biologisch katoen bieden. Voile heeft een iets 'knapperige' textuur door zijn lossere weefsel, waardoor het een delicate, zwevende kwaliteit heeft die moeiteloos valt. Deze eigenschap maakt voile een uitstekende optie voor halftransparante blouses, sjaals en lichtgewicht omslagdoeken.
Daarentegen vertoont batist een gladdere textuur als gevolg van zijn strakkere weefsel, wat een subtiele glans en fraaie val oplevert. Dit geeft batist een meer gestructureerde silhouet, waardoor het geschikt is voor op maat gemaakte kledingstukken en voeringen die een verfijnde afwerking vereisen.

Veelzijdigheid en toepassingen

Ondanks hun genuanceerde verschillen, bieden zowel biologisch katoenen voile als batist stoffen een opmerkelijke veelzijdigheid, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere toepassingen. De transparantie en gewicht van voile maakt het een ideale keuze voor kleding voor warme dagen, zoals blouses en strandomslagen. Bovendien leent de doorschijnendheid zich goed voor het maken van delicate gordijnen, raambekleding en decoratieve overlays, waardoor ruimtes worden verfraaid met een luchtige elegantie.
Aan de andere kant maakt de dichtere weefselstructuur en subtiele ondoorzichtigheid van batist deze geschikt voor een breder scala aan kledingstukken, waaronder overhemden, rokken maar ook voeringen. Zijn gladde oppervlak maakt het ook een uitstekend canvas voor borduursels en versieringen. 

Double gauze en four gauze

In deze categorie hebben we ook de zogenaamde double gauze en four gauze mousselines ondergebracht. Dit zijn stoffen die zijn opgebouwd uit twee of vier lagen van lichtgewicht gaas die tijdens het weven met elkaar worden verbonden. Omdat is gewerkt met garens op verschillende spanningen ontstaat in deze stoffen een levendig kreuk-effect. Double gauze en Four gauze mousselines zijn zacht, luchtig en ademend en hebben een lichte textuur.

Deze mousselines (double gauze en four gauze) dragen comfortabel en hebben een relaxt uiterlijk, reden waarom ze bijzonder populair zijn voor zomerkleding als zomerjurken, rokken, blouses maar ook voor babykleding. Ook voor quilten worden ze gebruikt omdat de unieke textuur altijd een mooi visueel element vormt. Deze stoffen zijn over het algemeen gemakkelijk in het onderhoud, maar ze kunnen tijdens het wassen krimpen. Het verdient daarom aanbeveling de stoffen eerst te wassen alvorens ze te verwerken.

Zoals ook de andere stoffen van biologisch katoen in de collectie van ECOTEX zijn ook deze double gauze en four gauze mousselines GOTS-gecertificeerd, je beste garantie dat de katoen van biologische herkomst is en dat in het hele productieproces is gewerkt volgens de hoogste ecologische en sociale normen.

 


Misschien ook interessant...