Plantaardig geel verven met wouw

Livos
LV_1401/11/91
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving

Plantaardig geel verven met wouw

Met deze kleurstof kan je gele kleuren bereiken

De kleurende substantie is wouw (Reseda Luteola), waarvan de bladeren en de stengels worden gebruikt. De felheid van de kleur die wordt bereikt, is afhankelijk van de hoeveelheid textiel, water, kleurstof en gebruikte beitsmiddelen. En natuurlijk van de materiaalsoort die geverfd moet worden. Bekijk voor een overzicht van de kleuren die je met deze verfset kan bereiken op wol, zijde of katoen deze kleurkaart.
Deze zak van 250 gram is geschikt om 500 tot 1500 gram stof te verven. Dit kan gebeuren in de wasmachine of in een verfpan. Deze kleurstof is met name bedoeld voor het verven van doek dat is gemaakt van één materiaalsoort, dus bijvoorbeeld 100% katoen of 100% hennep. Het verven van stoffen die zijn gemaakt uit meerdere materialen wordt afgeraden omdat plantaardige verfstoffen deze materialen anders 'aanverven'. Ook het oververven van kleding wordt afgeraden.
De kleurstoffen zijn verpakt in zakjes. De fixeerzouten zijn met de kleurstof gemengd (als je wol en zijde wilt verven) of zijn apart toegevoegd (voor katoen/linnen en hennep).
In een bijlage zijn aanwijzingen voor het verven van wol en zijde of katoen en linnen opgenomen. Deze verfinstructies met nuttige info kan je hier ook downloaden, zowel voor het verven van katoen of linnen als voor het verven van wol of zijde of hennep.


Nieuwe verpakking

Niet alle delen van een verfplant bevatten kleurende stoffen. Soms zijn die enkel aanwezig in het blad (zoals bijv. bij indigo), soms in de wortel of een ander gedeelte. Veel kleurstoffen worden gemaakt door de kleurende delen fijn te malen of te hakken. Hier is uitstekend mee te verven, maar een dergelijke verpakking bevat ook altijd plantendelen die niet of minder kleuren. Niet alle delen van de meekrapwortel bevatten bijvoorbeeld evenveel alizarine, het roodkleurende pigment.

Producent Livos maakte tot nu toe de verfstoffen van gemalen plantendelen, die werden aangeboden in zakjes of doosjes van 250 gram. Het bedrijf stapt nu echter geleidelijk over op extracten. Zo'n extract bevat een veel hoger aandeel van effectief kleurende plantendelen, zodat er ook minder van nodig is. Op de etiketten wordt echter nog steeds verwezen naar de 250 gram: in de extracten zit dus de gelijke hoeveelheid kleurstof als bij 250 gram plantenmateriaal.Wouw (Reseda Luteola)

Wouw is een plant die je soms nog wel eens in bermen ziet staan. Het is een van de klassieke verfplanten die bekend is om zijn goede licht- en wasechtheid.

Klik op de link om meer te lezen over verven met wouw.


Gerelateerde Producten