BH's van biologische katoen

HUIDVRIENDELIJKE BEHA'S VAN BIOLOGISCHE KATOEN. NATUURLIJKE MATERIALEN, FAIR GEMAAKT

BH's van biologische katoen, huidvriendelijk en met een minimaal aandeel 'stretch' (elastaan). Je vindt op deze pagina zowel fairtrade bh's zonder beugel als sportbustiers en triangel-bh's. Tevens vind je hier BH's die zijn ontwikkeld als zwangerschapsbeha maar die ook door veel vrouwen worden gedragen die niet in verwachting zijn.


Witte fairtrade BH van biokatoen met beugel

Zwarte fairtrade BH - biologische katoen

Witte fairtrade BH - biologische katoen

Witte fairtrade BH van biologische katoen

Lichtblauwe bh van biokatoen zonder beugel

Zwarte fairtrade BH van biologische katoen

Soft-BH van biologische katoen

Zwarte fairtrade transparancy bustier

Blauwe sportbustier van biokatoen

Naturelkleurige BH van biologische katoen

Zwarte beha van biologische katoen

Witte triangel-BH van biologische katoen

Zwarte triangel-BH van biologische katoen

Triangel-BH van biologische katoen

Witte BH van biologische katoen

Zwarte BH van biologische katoen


BH'S en biologische materialen

Het basismateriaal waarmee de bh’s bij ECOTEX zijn gemaakt is biologische katoen. Katoen is een natuurproduct dat zacht en prettig aanvoelt op de huid. GOTS-gecertificeerde artikelen van biologische katoen zijn op de eerste plaats milieuvriendelijk geproduceerd. Daarbij moet je niet alleen denken aan biologische landbouw (geen pesticiden, geen insecticiden, verantwoord watermanagement, natuurlijke bemesting, geen genetische manipulatie) maar ook aan bijvoorbeeld de chemicaliën die worden gebruikt bij de productie, of de kleurstoffen. De GOTS-certificering stelt daaraan hoge eisen, wat maakt dat GOTS-gecertificeerde BH's van biologische katoen niet alleen milieuvriendelijk maar ook huidvriendelijk zijn.

Aan ondergoed en zeker aan bh’s, worden door gebruikers heel speciale eisen gesteld. Bijvoorbeeld dat de bh elastisch is, voldoende steun biedt en dat de cups zijn voorgevormd. Bij de productie van ‘gewone’, conventionele bh’s wordt dat opgelost door ruime toepassing van elastaan. Dat is een synthetische vezel die sterk en bijzonder elastisch is en die het mogelijk maakt om de cups goed voor te vormen: de stof wordt dan over een mal getrokken en blijft dan als het ware in die vorm staan.
Een nadeel is echter dat elastaan net als andere synthetische vezels een aardolie-product is. Het is niet hernieuwbaar, niet biologisch afbreekbaar en draagt in grote mate bij aan de vervuiling van de lucht en het oppervlaktewater. Bovendien is elastaan niet ademend, voelt het snel zweterig aan en leidt het bij veel mensen tot allergische reacties. Omdat het niet huidvriendelijk en niet milieuvriendelijk is, is het gebruik ervan in biologisch gecertificeerde kleding en stoffen daarom beperkt.

Voorvorming van de cups

Katoen is weliswaar een elastische vezel, maar veel minder rekbaar dan elastaan. Toch zijn er goede oplossingen gevonden om bh’s met een minimaal gebruik van elastaan toch voor te vormen. Dat kan bijvoorbeeld door verschillende stukken stof aaneen te stikken. De cups zijn dan in een model gevormd maar hebben wel naden. Een beperktere manier van voorvorming is dat de stof over een mal wordt getrokken, waarbij de cupmaat bepaalt hoeveel stof er nodig is. De cups zijn dan naadloos, maar ook minder sterk in een vorm gemodelleerd. Doorgaans bestaan de cups dan wel uit een dubbele laag stof.

Toch zit ook in deze bh’s elastaan. Dat lijkt een compromis. Om tegemoet te komen aan de moderne eisen van elasticiteit en pasvorm die ook kritische consumenten stellen, is het gebruik van elastaan in biologisch (GOTS) gecertificeerd ondergoed toch toegestaan, al is het wel beperkt tot een maximum van acht procent. Daarmee worden de goede eigenschappen van de natuurlijke vezel behouden, maar wordt toch een beetje elasticiteit en stabiliteit toegevoegd.