BH´s van biologische katoen

Ontdek hier huidvriendelijke bh's van biologische katoen, fairtrade bh of zwangerschapsbeha.


Triangel-BH van biologische katoen

Zwarte triangel-BH van biologische katoen

Nieuw

Witte BH van biologische katoen

Witte fairtrade BH van biologische katoen

Fairtrade BH van biologische katoen

Lichtblauwe bh van biokatoen zonder beugel

Soft-BH van biologische katoen

Zwarte fairtrade transparancy bustier

Zwarte beha van biologische katoen

Naturelkleurige BH van biologische katoen

BH van biologische katoen

BH van biologische katoen met tule


BH'S en biologische materialen

Het basismateriaal voor de meeste bh’s bij Ecotex is biologische katoen. Katoen is een natuurvezel die zacht en prettig aanvoelt, veel water opneemt zonder dat het vochtig aanvoelt, die ademt en waarin je je niet opgesloten voelt.
BH's die zijn gemaakt van GOTS-gecertificeerde biologische katoen zijn een schoon product. De katoen is niet bespoten met insecticides of onkruidbestrijdingsmiddelen, niet genetisch gemanipuleerd en ook bij de afwerking (finish) wordt het milieu ontzien. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan de gebruikte kleurstoffen maar ook aan hogere eisen met betrekking tot energieverbruik of watermanagement.

Aan ondergoed en zeker aan bh’s, worden door gebruikers heel speciale eisen gesteld. Bijvoorbeeld dat de bh elastisch is, voldoende steun biedt en dat de cups zijn voorgevormd. Bij de productie van ‘gewone’, conventionele bh’s wordt dat opgelost door grootschalige toepassing van elastaan. Dat is een synthetische vezel die sterk en bijzonder elastisch is en die het mogelijk maakt om de cups goed voor te vormen: de stof wordt dan over een mal getrokken en blijft dan als het ware in die vorm staan.
Een nadeel is echter dat elastaan net als andere synthetische vezels een aardolie-product is. Niet hernieuwbaar, niet biologisch afbreekbaar en in grote mate bijdragend aan de vervuiling van de lucht en het oppervlaktewater. Bovendien is elastaan niet ademend, voelt het snel zweterig aan en leidt het bij veel mensen tot allergische reacties. Niet huidvriendelijk, niet milieuvriendelijk.

Katoen is weliswaar een elastische vezel, maar veel minder rekbaar dan elastaan. Toch zijn er goede oplossingen gevonden om bh’s met een minimaal gebruik van elastaan toch voor te vormen. Dat kan bijvoorbeeld door verschillende stukken stof aaneen te stikken. De cups zijn dan in een model gevormd maar hebben wel naden. Een beperktere manier van voorvorming is dat de stof over een mal wordt getrokken, waarbij de cupmaat bepaalt hoeveel stof er nodig is. De cups zijn dan naadloos, maar ook minder sterk in een vorm gemodelleerd. Doorgaans bestaan de cups dan wel uit een dubbele laag stof.

Deze twee manieren van voorvorming zijn gebruikt bij de bh’s in Ecotex.

Toch zit ook in deze bh’s elastaan. Dat lijkt een compromis. Om tegemoet te komen aan de eisen van elasticiteit en pasvorm die ook kritische consumenten stellen, is het gebruik van elastaan in biologisch (GOTS) gecertificeerd ondergoed toch toegestaan, al is het wel beperkt tot een maximum van acht procent. Daarmee worden de goede eigenschappen van de natuurlijke vezel behouden, maar wordt toch een beetje elasticiteit en stabiliteit toegevoegd.