LICHTE GEWEVEN HENNEP

LICHTERE EN FIJNERE KWALITEITEN VAN GEWEVEN HENNEP

Kijk hier als je op zoek bent naar lichtere stoffen van hennep, geweven in een platbinding. De meeste van deze stoffen zijn gemaakt van hennep die in Europa is geteeld en binnen de EU is verwerkt. Daarnaast vind je hier ook blends met biologische katoen en zijde.


Fijne beige chambray van hennep

Fijne zwarte chambray van hennep

Fijne blauwe chambray van hennep

Fijne grijze chambray van hennep

Fijne violetkleurige chambray van hennep

Fijne witte popeline van hennep

Hennep linnen binding kleur zwart

Geweven stof van Europese hennep in grijsblauwe kleur

Hennep linnen binding kleur salie

Oranje stof van Europese hennep

Hennep linnen binding kleur ivoor

Hennep linnen binding naturelkleur

Indigoblauwe hennep van Europese herkomst

Hennep linnen binding kleur hemelsblauw

Fijngeweven hennep in wijnkleur

Geweven stof van Europese hennep in bruine kleur

Dubbelbrede fijne hennep

Gele blend van biologische katoen, zijde en hennep

Staalkaart hennep textiel


Lichtere hennep-kwaliteiten

Op deze pagina vind je de lichtere, geweven hennepkwaliteiten uit onze collectie, stoffen die zijn gemaakt van fijnere hennepgarens. Een aantal van deze stoffen zijn gemaakt in een eenvoudige platbinding of linnenbinding, maar hier vind je ook een bijzondere satijn en zogenaamde chambrays waarbij de kettinggarens (de lengterichting van de stof) een andere kleur hebben dan de inslaggarens.

Vroeger werd hennep vooral gebruikt voor artikelen die op de eerste plaats sterk moesten zijn, zoals zeilen, touwen en werkkleding. Het lukt de hennepverwerkende spinnerijen en weverijen echter steeds beter om van hennep fijnere stoffen te maken, specifiek voor het gebruik in kleding en accessoires. De lichtere geweven hennepkwaliteiten op deze pagina zijn daarvan een voorbeeld.

Hennep wordt beschouwd als een van de duurzaamst te produceren textielvezels. De hennepplant kan voor zover wij weten overal worden geteeld zonder gebruikmaking van schadelijke synthetische pesticiden en herbiciden. Het textiel zelf wordt goed beoordeeld op het gebied van anti-bacteriƫle en UV-werende eigenschappen. Tot slot is hennep een natuurlijke vezel die volledig biologisch afbreekbaar is.

Unieke look en unieke eigenschappen

Hennep onderscheidt zich echter vooral door zijn specifieke draagcomfort en zijn unieke look. Zoals alle natuurlijke vezels is ook hennep een ademend en vochtregulerend materiaal. Tevens is het (net als bijvoorbeeld vlas/linnen) een bastvezel die weinig lucht omsluit, daarom geringe isolerende eigenschappen heeft en daardoor altijd koel en fris aanvoelt. Dit alles maakt hennep tot een perfect materiaal voor zomerkleding. Door zijn anti-bacteriƫle eigenschappen verhindert het de opbouw van geuren.

Ondanks dat dit lichte stoffen zijn, heeft hennep een unieke en robuuste look. Het kan in de wasmachine worden gewassen en wordt na elke wasbeurt zachter en soepeler.

Omdat hennep een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal is, dat bovendien bekend staat als een kampioen CO2-opslag, wordt de teelt ervan tegenwoordig aangemoedigd door de EU en individuele landen. Zie hierover deze blog. Toch zijn artikelen en stoffen van hennep nog betrekkelijk zeldzaam. Het totale aandeel van nieuw geproduceerde plantaardige textielvezels is slechts ongeveer dertig procent, waarvan katoen 23 procent voor zijn rekening neemt. Het aandeel van alle andere plantaardige vezels (rami, linnen, hennep, abaca enz.) samen, is nog geen zes procent. (Zie het grafiekje in deze blog). De relatieve schaarste maakt ook dat het materiaal relatief duur is om te produceren en te verwerken. Niettemin zijn er steeds meer merken die zich richten op duurzame en milieuvriendelijke mode, en lichte geweven hennep zou een belangrijke rol kunnen spelen in deze verschuiving naar meer duurzame en verantwoorde textielproductie.