canvas van biologische katoen

STEVIG, DICHT GEWEVEN, VORMVAST EN VEELZIJDIG

Canvas-stoffen zijn zeer dicht geweven, waardoor het doek zwaarder en dikker is. Canvas heeft specifieke eigenschappen, zoals een hoge weerstand tegen zonlicht, sterkte (natte canvas is zelfs nog 20% sterker dan droge) en het blijft lang in vorm. Het is een veelzijdige en niet al te dure stof. Canvas werd aanvankelijk gemaakt van hennep. De naam zou een afgeleide zijn van 'cannabis'.


Lichte canvas van biologische katoen

Grijze canvas van biologische katoen

Naturelkleurige canvas van biologische katoen

Waterafstotende canvas in okerkleur

Waterafstotende canvas in wijnkleur

Waterafstotende canvas in donkergroene kleur

Waterafstotende canvas in antracietkleur

Waterafstotende canvas in navykleur

Waterafstotende canvas in zwarte kleur

Zware canvas van biologische katoen

Naturelkleurige zware canvas van biologische katoen

Zware canvas van biologische katoen

Zware canvas van zwarte biologische katoen


Canvas van biologische katoen

Canvas is een geweven doek en kan worden gemaakt van verschillende materialen. Canvas van linnen, van hennep, katoen... het is allemaal mogelijk. Toch hebben de verschillende soorten canvas wel een aantal zaken gemeenschappelijk.

  • Het zijn wat zwaardere stoffen. De lichtste canvas van biologische katoen in de collectie van ECOTEX heeft een gewicht van 200 gr/m2, de zwaarste weegt 430 gr/m2. Uiteraard zijn de lichtere stoffen ook wat soepeler en moet je bij de zwaarste canvas wat kracht zetten om er met de schaar doorheen te gaan.
  • Katoenen canvas wordt dus gemaakt van iets dikkere garens die bovendien dicht naast elkaar liggen. Die combinatie van een dicht weefsel en wat dikkere garens maken canvas wat dikker, zwaarder en natuurlijk ook sterker. Als canvas nat is, neemt de sterkte zelfs met zo'n twintig procent toe.
  • Door deze structuur heeft canvas een goede zonwerende werking en blijft de stof ook gedurende een lange tijd goed in vorm.
  • Het woord canvas is afgeleid van het Engels-Franse canevaz en het oud-Franse canevas. Beide woorden zijn waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse cannapaceus, wat zoveel betekent als 'gemaakt van hennep'. Oorspronkelijk was canvas inderdaad een hennep doek. Ook het woord cannabis is er nog in terug te horen.
  • De canvas-stoffen op deze pagina zijn allemaal gemaakt in West-Turkije, in de Aegeische provincies rond de miljoenenstad Izmir. Dit is een van de belangrijke agrarische gebieden van Turkije waar naast voedingsgewassen ook veel handelsgewassen worden verbouwd. Katoen is daarvan een van de belangrijkere. In deze streek is behalve landbouw ook nog textielindustrie. Daar kan dus de katoen die in de streek wordt verbouwd worden verwerkt. De fabrieken waar ECOTEX mee samenwerkt gebruiken alleen biologische katoen uit de eigen streek. De nabijheid van agrarische productie en industriĆ«le verwerking houdt de transportafstanden binnen de perken. Vervoer naar ons magazijn in Nederland gebeurt altijd per vrachtwagen.
  • Sommige van deze canvas-stoffen zijn geweven in een platbinding, andere in een panamabinding.
  • Zoals ook alle andere stoffen van biologische katoen zijn ook deze canvas-stoffen allemaal GOTS-gecertificeerd. Bijzonder is dat dit ook geldt voor de waterafstotende canvas. Om deze waterafstotend te maken zijn innovatieve en ecologisch verantwoorde technieken toegepast.