Plantaardig blauw geverfde mousseline van wol

Ecological Textiles
ET_TT_01
    Levertijd:1-2 dagen
Bestel
  • Beschrijving
  • Specificaties

Met wede plantaardig blauw geverfde mousseline van wol

Wollen mousseline die is geverfd met wede (Isatis Tinctoria). De stof is geweven in een platbinding en is heel doorzichtig. Erg mooi om sjaals van te maken maar ook geschikt voor bijvoorbeeld halftransparante gordijnen of wiegenvoile.

Let op: minimum bestelling voor al onze stoffen is 1 meter. Bestellingen van minder dan een meter kunnen niet in behandeling worden genomen. Op lengte geknipte stoffen kunnen niet worden geretourneerd.

Over de kleurstof

Wede, de plant waarmee deze stof is geverfd, was in Europa vanaf de prehistorie tot in de zeventiende eeuw de meest gebruikte plant om blauw te verven. Het extract waarmee werd geverfd was een kostbare stof, waar intensief in werd gehandeld. Met name enkele streken in Europa waren bekend om de kwaliteit van de verfstof. Dat was onder andere het geval ten noorden van Keulen, maar vooral ook in Picardiƫ, de streek rond Toulouse en in Thuringen (Oost-Duitsland). Aan de wedehandel werden kapitalen verdiend. In Erfurt kon hiermee de nog steeds bestaande universiteit worden gesticht, in Amiens werd de bouw van de magnifieke kathedraal deels gefinancierd uit de wedehandel, en ook in Toulouse getuigen enkele stadspaleizen nog steeds van de destijds vergaarde rijkdom.
Vanaf de zestiende eeuw werd deze inheemse verfplant geleidelijk vervangen door tropische indigo, die een grotere effectiviteit had. Wolververs bleven echter nog lang trouw aan de wede, misschien uit conservatisme maar ook omdat volgens velen met wede mooiere kleuren konden worden bereikt.

Meer weten over deze fascinerende kleurstof wede? Kijk dan op onze BLOG.

Materiaal: 100% biologische wol
Kleur: Isatis 10%
Breedte: 140 cm
Gewicht: 110 gr/m2
Fabrikant: Ecological Textiles
Reinigen: chemisch reinigen
Gerelateerde Producten